Santoral

25/4/2018

Sant Marc Evangelista

Sant Marc és l'ajudant de Pau i Pere. Escriu el seu evangeli escoltant la predicació de Pere. Segons la tradició, va fundar l'Església a Egipte, a Alexandria.
Joan, per sobrenom romà Marc, no era un dels Dotze, però tanmateix va escoltar predicar Pere i el va seguir com un fill: i va ser com si hagués escoltat el Senyor. Narren els Fets dels Apòstols que Pere freqüentava la casa de Marc a Jerusalem, on es reunia la primitiva comunitat cristiana. Són els primers anys de la dècada dels quaranta. A Jerusalem, que s'ha quedat sense Sant Jaume i Pere, tornen d'Antioquia, on havien treballat junts entre els pagans, Bernabé i Pau. Porten una col·lecta per a l'Església de Jerusalem, en dificultats. I marxen de nou emportant-se a Marc, cosí de Bernabé. Marc comença la seva obra com a col·laborador i ajudant.
El testimoni més antic sobre la composició del seu evangeli arriba d'Àsia. Ens el dóna Papies -bisbe d'Hieràpolis, ciutat propera a Colosses,- en els primers anys del segle II, que fa referència a testimonis anteriors: "Marc, que va ser l'intèrpret de Pere, va posar puntualment per escrit, encara que no amb ordre, totes les coses que va recordar de les paraules i dels fets del Senyor." Però, on i com va compondre Marc el seu evangeli? El va compondre prenent apunts, com sembla suggerir Papies. A Roma, afirmen explícitament altres fonts. I el va compondre tenint present el que més havia cridat l'atenció i convençut a aquells cavallers imperials que van demanar a Marc que escrivís allò que Pere deia. Així Marc fa parlar a les obres, de manera particular a les miraculoses.
Si Marc va deixar Egipte i després l'Orient per Roma, va tornar més tard a Egipte. Se li atribueix la fundació de l'Església d'Alexandria. La tradició diu que va morir màrtir i va ser enterrat en un llogarret poc distant d'Alexandria el 25 d'abril